نکات لازم در لوله کشی آب و فاضلاب



همانطور که میدانید آب مورد نیاز برای ساختمان از طریق لوله کشی تامین میشود و به نقاط مختلف انتقال می یابد. به همین دلیل لوله کشی ساختمان یکی از موضوعات بسیار مهم است که هر چقدر اصولی تر انجام شود باعث می شود که طول عمر ساختمان افزایش یابد و خسارات ناشی از آن به حداقل برسد. این سیستم آب مورد نیاز برای مکان هایی نظیر سرویس بهداشتی، حمام و آشپزخانه فراهم میکند و برای دفع فاضلاب از ساختمان هم استفاده میشود. برای لوله کشی از لوله های مختلفی استفاده می شود که هر کدام از آنها مزایا و معایبی دارند، اگر لوله کشی ساختمان استاندارد انجام شود از نظر اقتصادی هم مقرون به صرفه خواهد بود و منجر به کاهش هزینه های احتمالی تعمیر و حتی نگهداری میشود و سرعت حرکت آب و فاضلاب نیز افزایش می یابد.


اصول لوله کشی ساختمان

- هنگام قرار دادن لوله ها در زمین باید این نکته را مد نظر داشت که لوله کشی نباید بسیار عمیق و یا بسیار سطحی باشد. قرار دادن لوله ها در عمق زیاد باعث آسیب رسیدن به آنها در اثر فشار خاک می شود و تعمیر آنها را با مشکل مواجهه می کند. همچنین اگر آنها به صورت سطحی در یک گودال معمولی تعبیه شوند نیاز به مراقبت بالایی دارند و ممکن است با عبور ماشین سنگین از روی گودال، لوله ها نشست پیدا کنند و آسیب ببینند.

- تامین کیفیت آب از طریق شبکه های آبرسانی عمومی صورت می گیرد که این امر با رعایت قوانین و استانداردهای لازم در تامین آب شرب ممکن می شود. برای استفاده از آب آشامیدنی سالم بدون تغییر رنگ و مزه ابتدا باید لوله ها را از جنس مرغوب و با کیفیت انتخاب نمود. در صورت نصب لوله های نامرغوب امکان نشتی آب وجود دارد و کیفیت آب آشامیدنی تحت تاثیر قرار خواهد گرفت.

- لوله کشی فاضلاب باید دارای ظرفیت مناسب باشد تا بدون گرفتگی و انباشتن فاضلاب آنها را به فاضلاب شهری منتقل و از ساختمان دور نماید. عدم توجه به ظرفیت لوله ها موجب انباشته شدن مواد جامد و رسوب در آنها شده، در نتیجه لوله ها مسدود می شوند و نیاز به تخلیه پیدا می کنند.

- هنگام لوله کشی باید به این نکته دقت کرد که لوله ها در مکان های دور از انجماد نصب شوند زیرا انجماد موجب ترک خوردن آنها و نشتی آب می گردد. علاوه بر آن مکان قرارگیری لوله ها باید در مکانی باشد که بتوان به آسانی به آنها دسترسی داشت و در صورت نیاز به تعمیر آنها را بررسی نمود. لوله های آب گرم و سرد اصولاً در مکانی نصب می شوند که از خوردگی، سایش، انجماد، انفجار و یا عوامل دیگر در امان باشند. لوله کشی و اتصالات آن باید غیر قابل نفوذ باشند تا بتوان آنها را از آلودگی ها دور نگه داشت و به راحتی مورد استفاده قرار داد. علاوه بر آن مکان هایی که در مسیر لوله کشی قرار می گیرند باید در برابر نشتی مقاوم باشند و به آسانی بتوان آنها را تمیز نمود.

- برای استفاده از آب تمیز باید چند خروجی در ساختمان تعبیه شود تا بتوان در مواقع لزوم به آب مورد نیاز دسترسی داشت.

- برای دسترسی به میزان آب مورد نیاز باید از یک پمپ در ساختمان استفاده شود. تامین آب لازم برای ساختمان های اداری و یا منازل مسکونی باید بر اساس فشار استاندارد باشد.
- لوله کشی یک ساختمان باید به گونه ای انجام شود که منجر به هدررفت آب و یا ورود آب تمیز به فاضلاب نشود. آب آشامیدنی باید از طریق لوله کشی صحیح در داخل ساختمان تامین شود. برای رعایت بهداشت شخصی، دسترسی آسان به آب امری بسیار ضروری است.

- طراحی و اجرای سیستم لوله کشی ساختمان باید به گونه ای باشد که مواد زائد و فاضلاب از طریق لوله ها وارد فاضلاب شوند. در صورت وجود فاضلاب شهری در نزدیکی ساختمان، زهکشی ساختمان باید به آن ریخته شود. اما در صورت عدم وجود فاضلاب شهری باید از مخازن مخصوص برای دفع فاضلاب انسانی و مواد زائد برای جلوگیری از ایجاد مزاحمت برای ساکنین ساکنین استفاده شود.
- طراحی سیستم زهکشی ساختمان باید به نحوی باشد که بالای آن یک لوله تهویه که سطح آن بالای سقف قرار گرفته، نصب شود. هوا باید به آسانی از لوله ها عبور کند و بوی نامطبوع را به بیرون ساختمان هدایت نماید. علاوه بر آن این سیستم باید از بازگشت فاضلاب به دلیل سیل یا موارد دیگر به لوله کشی ساختمان جلوگیری کند.

اتصالات لوله کشی

اتصالات لوله انواع مختلفی دارد و استفاده از هر کدام در شرایط مختلف، متفاوت می باشد. استفاده از اتصالات، باعث سهولت در تعمیر لوله ها در هنگام ایجاد مشکل، می شود. نمونه ای از پرکاربردترین انواع اتصالات لوله کشی ساختمان شامل اتصالات مغزی، درپوش لوله، مهره ماسوره،سه راهی اتصال،چهارراهی اتصال، انواع بوشن،اتصالات زانویی و فلنچ و واشر می باشد.

اصول اولیه در لوله کشی فاضلاب ساختمان

رعایت اصول اساسی در لوله کشی فاضلاب ساختمان از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. آن چه که در هنگام انجام این کار باید رعایت شود، اتصال لوله ها به گونه ای است که از رسوب گذاری داخل آن جلوگیری به عمل آید. از دیگر نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، آب بندی و هوابندی صحیح آن ها می باشد. در صورتی که آب بندی و هوا بندی آن به درستی صورت نگیرد، موجب انتقال بوی بد به داخل ساختمان می شود. انتخاب مسیر مناسب برای لوله کشی ساختمان در جهت جلوگیری از ترکیدگی لوله ها از نکات بسیار مهمی است که باید به آن توجه شود. در هنگام نصب لوله ها باید توجه داشت، که لوله ها به گونه ای قرار گیرند، که وزن زیادی را متحمل نشوند. قرار دادن یک وسیله مناسب در زیر آن می تواند مقاومت آن را تا اندازه زیادی بالا ببرد.

قیمت لوله کشی ساختمان

از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در قیمت لوله کشی ساختمان، متراژ ساختمان است. مسلما هرچه متراژ فضا بیشتر باشد قیمت لوله کشی هم در آن فضا بیشتر خواهد شد. بعد از موضوع متراژ فضا، جنس لوله است که تاثیرگذار است.


نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

آموزش روش استفاده از محلول های لوله بازکن خانگی و شیمیایی

سوالات متداول در تخلیه چاه